Adventsöppet

Idag var jag hos frissan, Galleri Saxen. De hade en liten utställning med produkter i betong, jättefina. De kommer från Herrgården i Ladan som ligger i Aspa utanför Nyköping. De kommer också att finnas med på Öster Malmas julmarknad på söndag.

Jag fick också tips om Adventsöppet längs utflyktsväg 223. 12 olika små företag på landet som har gått samman och kommer att ha adventsöppet under första och andra advent. Låter jättemysigt för den som har tid! Bl.a.
Systrarna på landet, Krukboden, Herrgården i Ladan och Vildängel.

Mer info ska finnas på den här sidan.

Adventsljusstakar

Idag gick jag ner i källaren och tog fram adventsljusstakar, adventsstjärnor och lite annat. Jag ska inte hänga upp dem förrän på söndag, men jag hjar fixat iordning dem.

Jag gillar mina hjärtan som kommer från
Hellmanska gården i Nyköping (köptes förra året)Jag kunde inte låta bli att fixa iordning min andra ljusstake, inköpt på Kanel för några år sedan.
I år fyllde jag den med vita stenar och några prydnadsstjärnor.Ledsen för den taskiga bildkvaliteten, men jag hade inte tid att vara så noggrann! :)
Nu ska jag kolla på Grey's...

Köp din amaryllis redan nu!

...Och plantera den fint inför första advent. Här är mitt försök på att plantera min inköpta amaryllis fint. Grön mossa, en kvist lummer och några kottar består den av. Jag är lite av en julblommenörd, så för mig är det viktigt vilken sorts amaryllis jag köper. Den här kommer från Blomsterlandet och är av sorten Nymph. Den kommer förhoppningsvis att få fina vita blommor med rosa skiftningar om några veckor.

Jag har också köpt en röd miniamaryllis som heter Christmas Star på Blomsterlandet. Röda amaryllis lyser upp rummet mer och det känns lite "juligare".


Tryffel

Nästa helg är det första advent, och eftersom jag kommer att vara bortrest då passar jag på att baka lite julgodis redan nu. Per frågade vad vi skulle ha dem till, och det  kunde jag inte riktigt svara på. Man ska bara ha lite julgodis hemma helt enkelt!

Receptet kommer från
Vinterns söta, de har massor med olika varianter.
Idag provade vi vanliga chokladtryfflar rullade i krossade polkagrisar och chokladtryfflar med kardemumma.


Biscotti med pepparkakssmak

Jag har redan börjat använda julens kryddor när jag bakar. Man kan ju inte låta bli när det är kallt ute och julprylarna börjar plockas fram i butikerna. Biscottisarna blev i alla fall goda, möjligen något mjuka, men det gillar jag!
Biscottis går ju att variera väldigt mycket med olika smaker, bara man hittar ett bra grundrecept.


Julpapper

Jag har shoppat lite julpapper till årets julkort från Pappersbiten. Jag gillar deras papper bättre än ex. Panduros. Här i Nyköping finns det tyvärr inte så många inköpsställen för papper, så jag shoppar gärna på nätet istället.

De här gillar jag:

       
Papprena kommer från Inkido och Basic grey

Annorlunda pepparkaksformar

Ska jag baka pepparkakor i år eller inte? Hinner jag?
För er som redan har bestämt er - Kolla in
Klara färdiga gås pepparkaksformar, det är bara att välja och vraka efter stil.

Taxägare?
 

Snöälskare?

Mina dörrkransar är klara!

Jag har varit så pysslig att jag har köpt en stomme/krans och lite tillbehör och satt ihop dem till en egen dörrkrans!
För er som bor i stan - titta in i den nya butiken Magnolia på Östra Storgatan. De har massor med tillbehör till kransar och andra söta saker.

Min favoritkrans kommer jag att sätta upp på dörren när tiden är inne. Den består av filthjärtan och pärltråd från Magnolia.


Det här hjärtat hade jag på dörren förra året. Nu har jag piffat upp den lite med ett stort fithjärta.


Resultat av pysseldag igår

Igår träffades min syster och jag för att pyssla lite och dricka te. Vi provade att göra kors av pärlor och silvertråd som man kan hänga i granen eller använda som annan dekoration, ex. på ett stort blockljus. Vi blev nöjda och det var väldigt kul att göra dem. Jag hittade instruktionen i boken Stämningsfull jul.


Här hänger korsen på mitt smyckeställ i väntan på att få förflyttas till en julgran.

Isdekor

Jag hittade en rolig produkt på Rusta igår: Stora isformar i plast som man kan använda för att göra isdekor till trädgården med. Man fryser helt enkelt vatten (eventuellt med lite karamellfärg eller glitter tillsatt) i formarna och tar sedan ut dem när det är minusgrader ute och hänger upp dem i ex. träden.

Jag tror att det blir jättefint, så de här formarna får bli en present till mina föräldrar eftersom jag inte har någon trädgård att göra fin själv. Jag kanske kan få en bild av dem senare på resultatet..?


Blir det en white christmas i år?

Jag drömmer i alla fall om en vit jul. Får inte ni också en härlig känsla när ni tittar på det här fotot från Martha Stewart? Eller tycker ni kanske att det är för mycket??Det här hoppas jag hinna innan julafton:

* Kors av pärlor till granen
* Pyssla till klämmor som jag kan hänga eventuella julkort på
* Smaka och prova goda efterrätter med julsmak. (Ex. Glassbakelse med pepparkaka)
* Inköp och fix med julblommor
* Fixa till kransen på dörren
* Göra ett fat med julkryddor som ska sprida juldoft
* Hänga upp adventsstjärnor och sånt
* Göra julgodis: Tryffel, knäck, och spännande recept ur "Vinterns söta"
* Göra kartonger och strutar till mitt julgodis
* Baka skurna pepparkakor
* Göra årets julkort
* Göra hemmagjorda julklappar (kan inte avslöja vad!)
* Pepparkakor - town houses från Martha Stewart
* Mer kanske kommer...
* Hinna njuta och ta det lugnt!

Pysselplanering - Mycket viktigt!! :)

Nu är det bara 7 veckor kvar till jul - vilket även innebär endast 7 helger med tid för pyssel! Och lite annat ska man ju hinna med också, så som den planerande personen jag är har jag skrivit upp alla pyssel som jag vill göra på en lista. Till pyssel räknar jag även bakning, godis och julblommor.

Exempelvis vill jag ha en julblomshelg den första advent, och förhoppningsvis får jag upp lite andra julprydnader då också. :)

Vad blev det av mina kanelbullar?

För ett tag sedan skrev jag om mina bilder med kanelbullar och cupcakes. Nu har jag kommit på vad jag kan använda bilderna till. Här har jag satt upp två tavlor i köket - så att man ska bli extra fikasugen!